Beginnen met hardlopen; wat heb ik allemaal nodig?

De OchtendploegJe hoort van iedereen om je heen dat hardlopen zo heerlijk is. Ontspannend, genieten van de natuur en de sfeer bij hardloopwedstrijden is altijd geweldig. Daarnaast is het ook nog eens gezond. Dus je besluit om ook te gaan hardlopen.

Wat heb je nu eigenlijk allemaal nodig om lekker en verantwoord te gaan hardlopen?

 

Schoenen / sokken
Het allerbelangrijkste bij hardlopen zijn je schoenen. Hier moet je absoluut geen concessies aan doen. Bij het lopen moeten je schoenen bij elke stap 3 x je lichaamsgewicht opvangen, dus goede schoenen zijn van essentieel belang. Ga naar een goede hardloopspeciaalzaak, zoals Runnersworld of Run2day, en laat je uitgebreid adviseren. Zorg dat ze een video maken van hoe je hardloopt. Pas verschillende soorten schoenen. Reken voor je schoenen tussen de 90 en 150 euro. Dit is verreweg de grootste investering van je hardloopavontuur, maar ook de belangrijkste. Koop ook meteen 2 paar goede sportsokken. Geen 4 paar sportsokken voor 5 euro bij de Hema! Je zult jezelf er later dankbaar voor zijn. Reken hier ongeveer 10 euro per paar voor. Schoenen gaan ongeveer 1000 km of 2 jaar mee, daarna moet je ze vervangen.

In principe ben je nu klaar om te gaan hardlopen.  Alles wat nu volgt is optioneel, maar kan je hardloopleven wel veraangenamen.

Shirt
Een hardloopshirt is licht en ademend. Dat is prettig tijdens het lopen omdat het je zweet afvoert en je lichaam warmhoudt. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, bij de Bristol heb je voor 15 euro al een prima shirt waar je heerlijk in kan lopen.

Broek
Een strakke broek (tight) loopt erg prettig. Maar er zijn ook mensen die zweren bij de ouderwetse korte fladderende hardloopbroek. Tights heb je in verschillende diktes, lang, halflang, kort. Uiteraard hier ook weer in alle prijsklassen, van 20 euro tot meer dan 60 euro. Het enige waar ik op let is of er een zakje met een rits achterop zit voor mijn fietssleutel.

Loopjack
Sommige mensen zweren bij een loopjack. Dit is licht, ademend en houd je warm en droog. Kosten tussen de 50 en de 100 euro.

Sporthorlogerunlike1
Er zijn allerlei sporthorloges te koop die je prestaties bijhouden. In combinatie met een band om je borst fungeren ze ook als hartslag meter. Wil je echter alleen je prestaties bijhouden en eventueel delen met je vrienden, dan kun je ook gewoon een gratis app als Runkeeper op je telefoon installeren, een sportarmband voor je
telefoon kopen en je hebt hetzelfde effect. Alleen geen hartslagmeter.

Kortom, begin met een paar goede sportschoenen en ga lopen. Bijvoorbeeld bij De Ochtendploeg. De rest komt vanzelf. Veel plezier bij je eerste kilometers!

Meteen inschrijven voor een proefles?

Je naam

Je email

Ik schrijf mij in voor de Ochtendploeg.Ik schrijf mij in voor een proefles.

Eventuele toelichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.