Trailrunning in de Kennemerduinen

Wat is Trailrunning?
Trailrunning is het lopen op kleine paadjes (“trails”) door de natuur. Alles wat je niet op de verharde weg maar in het bos of de duinen loopt. De Kennemerduinen lenen zich daar dus uitstekend voor!

Trailrunning met De Ochtendploeg
Wij lopen bij voorkeur over de onverharde paden in de duinen. Natuurlijk ontkom je niet aan een stuk verhard fietspad af en toe, maar het merendeel van de routes die wij lopen gaan over kleine paadjes of over het strand. Kom eens een keer kennismaken en kijk of trailrunnen iets voor jou is! Je leest her en der dat trailrunners niet zozeer voor de snelle tijd gaan, maar vooral voor de beleving en het genieten van het lopen. Dat past prima bij de filosofie van De Ochtendploeg!

Wat maakt trailrunnen in de duinen nu zo anders dan de verharde weg?

  • Bij het trailrunnen loop je midden in de natuur. Het uitzicht en de geluiden om je heen zijn een lust voor het oog en oor.
  • Doordat je op een onverharde ondergrond loopt, is het minder belastend voor je lichaam.
  • De duinen zijn nergens vlak. Er zitten heuvels in, uitkijkpunten, af en toe een trap….. Het is dus een mooie manier om op een speelse manier intervaltraining te doen.Schotse Hooglander
  • Lopen door de duinen is zwaarder dan lopen op de verharde weg. Er is, zeker in de zomer, vaak rul zand, de eerder genoemde heuvels en je moet geconcentreerd lopen om niet te struikelen over boomwortels of andere uitsteeksels.
  • Ook kan je verrassende ontmoetingen hebben met wilde paarden, reeën en Schotse Hooglanders.

Tijdwinst
Als je regelmatig in de duinen traint, heb je daar voordeel van bij wedstrijden op de weg. De meeste wedstrijden zijn redelijk vlak met een verharde ondergrond. Hierdoor loop je met dezelfde inspanning sneller dan tijdens je trainingen. Op een 10 km wedstrijd kan dit al gauw een paar minuten schelen!

Uitrusting
Je hoeft niet meteen nieuwe schoenen aan te schaffen voor het trailrunnen met De Ochtendploeg. Je kunt bij ons met je gewone hardloopschoen voorlopig prima uit de voeten. Als je hele gladde schoenen hebt, kan het lastig zijn op de onverharde paadjes. Schoenen met goede grip zijn dan aan te raden. Wil je echt serieus gaan trailrunnen, met tochten van een uur of meer en zelf je pad vinden, dan wordt het interessant om speciale trailrunningschoenen aan te schaffen. Hier is een interessant artikel te lezen over trailrunningschoenen.

Schrijf je meteen in voor een proefles!

Je naam

Je email

Ik schrijf mij in voor de Ochtendploeg.Ik schrijf mij in voor een proefles.

Eventuele toelichting